2013. március 14., csütörtök

Kossuth kifli


















Március 15. alkalmából nem is süthetnénk stílusosabb süteményt a Kossuth kiflinél.  Magának a süteménynek valószínűleg nem sok köze volt Kossuth Lajoshoz, de a legenda szerint a pozsonyi országgyűlés alatt szívesen fogyasztott mandulás vagy diós krémmel töltött kifliket Palugyay Jakab a Zöldfához címzett vendéglőjében. Az sem tisztázott, hogy ez a sütemény a pozsonyi kiflihez hasonlatos töltött tészta volt, vagy dióval, mandulával megszórt, kifli alakúra szaggatott vajas piskóta.  Ez utóbbit én hosszú évekig diós félholdak néven sütöttem, csak később vált számomra is világossá, hogy ez a Kossuth kifli. 

Hozzávaló:
  •         30 dkg porcukor
  •         25 dkg vaj (vagy margarin)
  •         5 tojás
  •         1 citrom reszelt héja
  •         fél citrom leve
  •         30 dkg finomliszt
  •         1 sütőpor
  •         kb. 15 dkg dió

A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük. Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is. Tovább habosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
A liszttel elkeverjük a sütőport. Kanalanként a tojásos masszába keverjük.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk.
Kibélelünk sütőpapírral (vagy kivajazzuk, lisztezzük) egy kb, 30x35 cm-es tepsit és a vajas piskótamasszát belesimítjuk. A tetejét megszórjuk a durvára tört dióbéllel.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihűlt egy fánkszaggatóval félholdakat szúrunk ki belőle.


5 megjegyzés:

egy anya írta...

Már sül! Köszi a receptet! :)

Macus írta...

gyerekkoromban rengetegszer sütöttünk. Talán ezért is nem sütök soha. Pedig finom nagyon.

Unknown írta...

Nagymamám zsírral sütötte, felébe kakaót kevert, így márványos lett a tészta. Nagyon szerettük.

barack007 írta...

Kedves Limara!
Gyönyörű lett!! Fele kakaós, fele sima, így kiváló alapja lett a somlói galuskának. Régóta keresek strapabíró és finom tésztát hozzá, ez beválik úgy tűnik! Köszönöm a receptet!

Unknown írta...

Anyukàm mindig citrommázzal csinálta! Nekem az volt a kedvencem!